Faza 1 trwa jedynie dwa tygodnie, w okresie których następuje wyeliminowanie z diety zbyt dużej ilości cukru oraz tłuszczu. Głównym jej celem jest wyrównanie poziomu cukru we krwi oraz zlikwidowanie problemów z cukrzycą, która bardzo często spowodowana jest nadwagą oraz nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. W tej fazie można w zależności od wagi wyjściowej schudnąć nawet do 6,5 kilograma. W jadłospisie powinno się znaleźć 6, normalnej wielkości, posiłków zaspokajających głód. Produktów nie ważymy, ani nie obliczamy ich wartości kalorycznej.
Na tym etapie spożywać można sycące posiłki bogate w wartości odżywcze, które zaspokoją wszystkie potrzeby żywieniowe. Ta faza diety zaopatruje nas w chude białko zawarte w rybach, owocach morza, drobiu i nietłustej wołowinie. Wskazane jest spożywanie drobiu bez skóry (bekon z kurczaka i indyka 2 plastry dziennie), piersi kurczaka i indyka, wszystkich rodzajów ryb i skorupiaków. Z mięsa wieprzowego zaleca się chudy bekon, szynkę gotowaną i polędwicę. Dozwolona jest też cielęcina oraz mielonka śniadaniowa (tylko beztłuszczowa albo niskotłuszczowa).
Wegetarianie zapotrzebowanie organizmu na białko mogą z powodzeniem zaspokoić roślinami strączkowymi i warzywami takimi jak: bakłażan, brokuł, cebula, cukinia, fasola (czarna, „Jaś”, ciecierzyca, szparagowa, różne odmiany strączkowej, czerwona kidney, soczewica, limejska, bób, soja, groch łuskany, groszek bezłykowy, grzyby, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta różne odmiany, karczochy, kiełki lucerny, ogórki, pietruszka, rukiew wodna, rzepa, rzodkiewka, wszystkie odmiany sałaty, seler, szparagi, szpinak i por.
Bardzo ważnymi artykułami spożywczymi są jajka oraz niskotłuszczowe produkty mleczne, takie jak beztłuszczowe lub niskotłuszczowe sery – cheddar, feta, mozzarella, parmezan, provolone, ricotta, serek wiejski 2% lub beztłuszczowy. Dietę należy uzupełnić także o nienasycone kwasy tłuszczowe, których doskonałym źródłem są orzechy, awokado, nasiona oraz olej z rzepaku typu canola („Kujawski”) i oliwa z oliwek „extra virgin”. Zaleca się używanie przypraw i dodatków takich jak: bulion, Smażyk Knorra, Rama, olejki zapachowe do ciast, pieprz (czarny, cayenne, czerwony, biały), sos chrzanowy, wszystkie przyprawy bez dodatku cukru. Słodkie przysmaki należy ograniczyć do 75 kalorii dziennie. Może to być czekolada bez cukru, galaretki bez cukru, kakao do pieczenia, lody beztłuszczowe, z mrożonego soku, bez cukru, słodzik, twarde cukierki bez cukru
Produktami zakazanymi w fazie 1 są tłuste części wołowiny, takie jak mostek, wątroba i żeberka. Ponadto mięso z kaczki i gęsi oraz przetworzone produkty z drobiu, skrzydła i nogi z kurczaka, a także szynka pieczona w miodzie i mostek cielęcy. Niedozwolone są również pełnotłuste sery oraz warzywa takie jak: buraki, kukurydza, ziemniaki czy marchew. Można jedynie spożywać pomidory w bardzo ograniczonej ilości. W tej fazie należy unikać wszystkich owoców i soków owocowych oraz produktów skrobiowych takich jak: maca, makaron, owsianka, pieczywo, płatki zbożowe, produkty mączne, wyroby cukiernicze, i ryż. Zabronione są także wszystkie artykuły nabiałowe, w tym mleko, jogurty, lody oraz wszelkie napoje zawierające alkohol.